A Google Térképes kutatásról röviden

A vizsgálat időszaka 3 hónapot ölelt fel. Ebben volt helyszíni terepmunka és online munka vegyesen. A kutatásban 50 éttermet és 20 szálláshelyet vizsgáltam.  Az éttermek esetében lehetett volna nagyobb a mintavétel száma, de szerettem volna most a nívósabb éttermekre fókuszálni. A szálláshelyek esetén nem lehetett kizárólag a szállodákra koncentrálni az alacsony szám miatt. Ez a tényező határozta meg, hogy a vizsgálatba a szállodák mellett, hotelek, panziók és magasan kvalifikált magán szálláshelyek is bekerültek. Az eredmények igazán érdekesen alakultak.


Éttermek Esztergomban

A regisztrált Google Cégem fiókok száma az éttermeknél

2018 –óta nagyot változott a világ. Abban az időben az éttermek igazán kis számban birtokolták saját Google Cégem fiókjukat a Google Térkép rendszerében. 2021 –ben Esztergomban csodát láttam. A vizsgált 50 étteremből mindösszesen kettő nem rendelkezett regisztrált fiókkal. A többi étterem kifogástalanul teljesített.
Szerzői megjegyzés: a Google Cégem fiók regisztrációnak hiányában sajnos nem tudjuk menedzselni a véleményeket és a statisztikai eredményeket sem tudjuk nyomon követni.


A Google Cégem információs adatlap kitöltése az éttermeknél

A kutatás feltárta, hogy az 50 vállalkozásból 42 szépen felépítette a Google Cégem fiókját. A szükséges adatok ki voltak töltve. Komolyabb hiányosságokat mindösszesen 8 étteremnél fedeztem fel. A legtöbb hiba a weboldal hiánya (3 esetben), a nyitvatartási idő megadásának hiánya (3 esetben) és a telefonszám megadásának hiányából (1 esetben) adódott. Számomra még apró hibát jelentett, hogy az éttermek harmada nem vagy csak pár soros leírást tett közzé a vállalkozás leírásánál.


A Google Cégem vélemények menedzselése az éttermeknél

Sajnálattal kellett látnom, hogy ez a terület az, ahol szinte semmi nem változott 2018 –óta. A vendég vélemények, amelyek évről évre egyre nagyobb számban érkeznek, szinte sehol nem kaptak érdemben figyelmet. Az Esztergomban található éttermekre érkező vélemények száma 0-1305 között mozog. Sajnos a vizsgált éttermek közül mindösszesen 4 esetben vették a fáradságot, hogy megköszönjék a vendégek értékelését. Lesújtó volt látni, hogy a magas számú értékeléssel rendelkező éttermek sem fordítanak figyelmet a negatív értékelések megválaszolása mellett a pozitív értékelésekre sem.


Rövid összegzés az Esztergomi éttermek Google Cégem fiókjairól

Az éttermek legtöbbje rendelkezik igazolt Google Cégem fiókkal. Az alap adatok egy két vendéglőt leszámítva mindenhol ki lettek töltve. A vendégek véleményére nagyon kevés vállalkozás kíváncsi. A bejegyzések és képfeltöltések szintén csak egy két helyen megtalálhatók. Nekem kellemes meglepetés volt a Bistro42 étterem, ahol a fiókfelépítés mellett a vendégek véleményére is figyelnek és reagálnak.

Esztergom
Szálláshelyek Esztergomban

A regisztrált Google Cégem fiókok száma a szállásoknál

 A regisztrált Google Cégem fiókok száma a szállásoknál kifejezetten jó eredményeket hozott. A 20 szállásból mindösszesen két fiók nem rendelkezett érvényes fiókkal a Google Térképen. Ez igen ritka, mert eddig bárhol is vizsgálódtam az elmúlt években mindig volt egy 15-20%-os aktiválatlan fiók.


A Google Cégem információs adatlap kitöltése a szállásoknál

A Google mindig is másként kezelte a szállásokat. A kategóriától függően bizonyos szolgáltatások használatát letiltotta (pl: bejegyzés), de számos esetben az attribútumok beállításánál egy jóval szélesebb mozgásteret biztosított. A mostani vizsgálatomnál is tökéletesen megállapítható volt ez a tényállás. A szállodák és hotelek tökéletesen felépítették a Google Cégem fiókjukat. Az attribútumok a legtöbb helyen beállításra kerültek. A telefonszámok, weboldal elérhetőségek, nyitvatartási idő mindenhol meg volt adva. A panziók és vendégházak esetén is elmondható mindez. Brávó Esztergom!

A Google Cégem vélemények menedzselése a szállásoknál

Itt szinte ugyan azt tapasztaltam, mint az éttermek esetében. A vendég vélemények nem igazán kerültek megválaszolásra a Google Cégem fiókokban. Itt a szállásokra leadott vélemények száma 17 – 1600 között mozgott. A vizsgált során mindösszesen egy helyet sikerült felfedeznem, ahol a vendégek véleményére válaszoltak.
Szerzői megjegyzés: a vélemények száma hatással van a Google Térképen történő rangsorolásnál. De a véleményekre adott tulajdonosi válaszok szintén hatással vannak a rangsorolásra. Ezt a tényállást ajánlom mindenkinek a figyelmébe!


Rövid összegzés az Esztergomi szállások Google Cégem fiókjairól

A szállások legtöbbje rendelkezik igazolt Google Cégem fiókkal. Az információs panelon kitölthető alap adatok szinte minden egyes helyen megfelelőek voltak. Az attribútumok a vizsgált szállásoknál ki lettek töltve. Sajnos a vevői véleményekre történő válaszadás elég gyenge számokat hozott. Ha a fiókfelépítést kellene értékelnem, akkor a wellness gyerekbarát hotelt, a Portobello Wellness & Yacht Hotelt emelném ki. Ha a teljes Google Cégem fiók menedzselést nézem, akkor a Rudolf – ház (egyedül ők válaszoltak a vendégek véleményére) számomra a leginkább tetszetős.


Zárszó

Mikor a Google Térképes kutatásokat végzem, mindig örömmel látom, hogy évről évre egyre nagyobb figyelmet kap a cégek részéről a Google Cégem fiók. Emlékszem még az első kutatások során a vállalkozások 60%-a nem is rendelkezett érvényes fiókkal bármelyik iparágat is vizsgáltam. 2021 –ben elmondhatom, hogy egyre jobb eredmények születnek, és a cégvezetők kezdik felismerni a Google Cégem és a lokális marketing erejét.


Kondor Albert
Lokális marketing és Google Cégem szakember